perjantai 10. toukokuuta 2013

Maa- ja merituuli

Venetsiaan lähtöaamuna Sanna harmitteli sateista säätä. Tähän minä lohduttelin, että aurinko alkaa paistaa kun maa- ja merituuli vaihtaa. Sanna sitten lohdutteli myös tyttöjä ja lupasi, että jossakin vaiheessa tulen kertomaan mitä tuo tarkoittaa. Aikaa matkalla ei oikein asialle löytynyt ja paluu matkalla sovin oman porukkani kansa, että asiasta tänne bloggaan. Tässä siis tulee:
Sateinen Venetsian matka

Tuuli on siis ilman liikettä, joka syntyy yksinkertaisesti ajateltuna siitä, että joka paikassa ei ole saman lämpöistä. Nämä lämpötilaerot siis pyrkivät tasaantumaan ja siitä syntyy ilman liike eli tuuli.

Päivällä, kun aurinko paistaa ja lämmittää alkaa maanpinta lämpiämään nopeammin kuin merenpinta. Maan yläpuolella oleva ilma lämpiää myös ja alkaa lämmetessään kohoamaan ylös, koska sen tiheys pienenee. Tälle ylösnouseva ilman tilalle virtaa mereltä korvaavaa ilmaa ja syntyy tuuli mereltä maalle. Kuten seuraavassa kuvassa kohdassa A.
maa- ja merituuli (http://fi.wikipedia.org/wiki/Merituuli)
Yöllä maanpinta jäähtyy nopeammin kuin merivesi ja siksi yöllä ilma kohoaa merellä ylös ja tuuli tulee maalta. Tämä maa-ja merituulen vuorottelu on havaittavissa merenrannalla hyvin, jopa niin tarkasi että kellon voi tarkistaa tuulen tyyntymisestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti